Begrippen tegenkomen:

Onderhandse verkoopwaarde

Als u een woning koopt of verkoopt vrij van huur en gebruik spreken we van de onderhandse verkoopwaarde: de hoogste waarde van de onroerende zaak bij een ongedwongen en goed voorbereide verkoop. Ook voor een aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is deze waarde, en dus een taxatierapport noodzakelijk.

Executiewaarde

De waarde die de woning opbrengt bij een gedwongen verkoop als u bijvoorbeeld de rente en/of aflossing van uw hypotheek niet meer betaalt.

Herbouwwaarde

De kosten van een nieuw te bouwen woning (bijvoorbeeld na een brand) gelijkwaardig aan de woning die u wilt verzekeren.

Waarde in het economische verkeer

De belastingdienst wil graag de waarde van uw woning weten voor de bepaling van onder andere de vermogensbelasting en het huurwaardeforfait. Hiervoor neemt de fiscus de zogenoemde waarde in het economische verkeer en dit doet zij aan de hand van de WOZ.

Tijdens de inspectie van uw woning let de taxateur veelal op de volgende aspecten:

  • de staat van onderhoud;
  • de inhoud en oppervlakte;
  • de functionele indeling;
  • de constructie en de gebruikte materialen alsmede de kwaliteit daarvan;
  • de mate van isolatie en energiezuinige maatregelen;
  • de verplichtingen en rechten van de woning en de grond (denk aan erfpacht of recht van overpad);
  • de ligging en de omgeving (met welke voorzieningen van de woning).
  • Daarnaast informeren wij in de meeste gevallen bij de gemeente naar het bestemmingsplan en wij verrichten kadastraal onderzoek. Een ander belangrijk deel is de marktsituatie en de prijzen van soortgelijke woningen in de buurt.

Alle bevindingen tijdens een taxatie worden vastgelegd in een taxatierapport, die u kunt gebruiken voor het doel van uw taxatie.

Per 1 januari 2010 bestaat de verplichting om het taxatierapport via de zgn. NWWI norm op te stellen. DM Van de Kuil Makelaardij heeft haar partners welke zij inschakelt om voor u een goede taxatie te verrichten.

Hetzelfde geldt voor een Bouwkundig Onderzoek.

Meer weten over taxaties? Klik hier om contact met ons op te nemen.